Skip to content

Israel, et rikt og mektig land, hvis folk ble fattiglemmer

14. August 2011

Krisemøter i Israel: http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/article4194434.ece


Benjamin Netanjahu

Israel, reiches Land, arme Bürger: http://www.spiegel.de/politik/ausland/0,1518,778830,00.html

Det hadde nok ikke Benjamin Netanjahu regnet med, at vanlige folk går ut i gatene og protesterer. Det er meget håpefullt. Mitt inntrykk var at Israel hadde væpnet seg til tennene, de følte seg hundset, jaget og truet. Så valgte landet å bli en ren krigerstat. Men landet som skulle representere det ypperste av vestlige kristne idealer, hadde ingen motstandskraft lenger, de var svake, de led av benskjørhet og leukemia, det var oppløsningstendenser. Muren, en prosjekt av sement og paranoia, vitnet om selvoppgivelse av det som engang var, og også hos jødene, det som levde av idéer om frihetens betydning. Muren har så langt kostet 4 x et norsk statsbudsjett og skal visstnok koste det dobbelte. Det er ikke det minste rart de begynner å bli blakke. Men i tillegg tror de at de (staten) skal bli friske av de sykdommer de har pådratt seg. Friske gjennom denne kolossale mur (409 av 703 km er bygd). Mange land og mennesker har villet ofre både tid og penger på den israelske stat. Men de nekter å høre på sine de gode menneskers velmenende råd. Muren skal hindre at landet ramler fra hverandre, slik ser de ultraortodokse det, fordi den indre forfatning er som legoklosser som er iferd med å skubbes over bordkanten. Derfor vil de den. Koste hva det koste vil. Men de har nok glemt det samme som den kinesiske keiser glemte; muren stenger ikke bare palestinerne ute, den stenger også israelerne inne. Både inne på sitt geografiske område og inne i en bunnløs gjeld. For dette kommer i tillegg til militær, våpen og nye boliger i okkupert land. De ville strupe Palestina økonomisk, men se, livet talte også der sitt eget språk, nå sitter de selv i den samme saksen. Det som engang var av spennende sosiale ideer, hele Europas ungdom var den gang dypt imponert, av arbeidskollektivet Kibbutzen, der man arbeidet med lik verd alle som en, intet makthierarki. Men denne viktige idé er for lengst forsvunnet ut i horisonten til fordel for et rent makthierarkistisk militærsamfunn…

Men så, uventet og plutselig, dukker utallige begeistrede mennesker opp igjen og lager en strek i regningen for Israels statsmakt. Det lover godt. For det er bare vanlig mennesker som vet hvor veien skal gå, ikke statsfunksjonære eller politikere, som (også der) har egne agendaer. Også den israelske stat må holdes stramt i ørene.

Nye bosettingsboliger: http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/article4196925.ece


Demonstrasjon i Tel Aviv 6.august 11

Netanjahu’s posisjon er truet: http://www.spiegel.de/politik/ausland/0,1518,779237,00.html

At Knesset den 11.juli 2011 kunne vedta en lov mot boykott av varer produsert i israel og også gjennom denne nye lov kriminalisere protester og aksjoner mot Israels okkupasjon og isolasjon av sitt naboland Palestina, er et meget bekymringsfullt tegn på den ultrafanatiske religiøse bevegelses makt(misbruk) i Israel i dag, en lov i samme ånd som gamle DDR eller Stalin’s Russland, etter mottoet “vil dere ikke, så skal dere…”. I tillegg har Israels ambassadørerer over den hele verden stående ordre å fotfølge alle journalister og skrivekyndige i landet med hevet pekefinger, et verdig oppdrag, spør du meg, verdig å havne på Darwin P.Erlandsens merittliste.

Jeg sier ikke mer :

Advertisements
Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: